Generelt,  Kost,  Livsstil,  Tidlig opsporing

25-33 procent af alle brystkræft tilfælde kan undgås

Livsstilsvalg

De vigtigste livsstilsvalg for din brystsundhed, er at være aktiv, spise en velafbalanceret diæt og opretholde en normal kropsvægt. En voksende forskning og bevismateriale viser sammenhængen mellem dine sunde valg og en lavere risiko for at udvikle brystkræft. Et af Bryster hele livet’s formål er at informere kvinder i alle aldre om de livsstilsfaktorer der spiller en vigtig rolle i forebyggelse og gentagelse af brystkræft samt vigtigheden af tidlig opsporing af brystkræft med mammografi. Det er vist at 25-33 procent af alle brystkræft tilfælde kan undgås ved sunde livsstilsvalg.

Hvorfor er forebyggelse vigtigt?

Der er mere end dobbelt så mange nye tilfælde af brystkræft årligt end nye tilfælde af kræft et andet sted i kroppen. Undersøgelser fra Det Internationale Agentur for Kræft (IARC) har vist, at en tredjedel af alle tilfælde af brystkræft kan forhindres i Europa ved at opretholde en sund livsstil. Det ville betyde, at 187.500 af de 562.500 nye tilfælde af brystkræft hvert år i WHOs europæiske region kunne forhindres.

Det stigende antal tilfælde af brystkræft kan skyldes ændringer i livsstilsvaner, stigning i stillesiddende arbejde, vægtøgning og fedme og sociologiske ændringer såsom stigende alder ved første fødsel og et faldende antal børn født til kvinder.

Primær forebyggelse

Primær forebyggelse består af en livsstil, der kan hjælpe med at forhindre og beskytte et individ mod at udvikle brystkræft. Den voksende forskning viser sammenhængen mellem valg af sund livsstil og en lavere risiko for at udvikle brystkræft. Forskningen viser, at overskydende kropsvægt og fysisk inaktivitet særlig bør have opmærksomhed. 25-33 procent af alle tilfælde af brystkræft kan undgås, som et resultat er det at være aktiv, spise en velafbalanceret kost, og ved at holde en normal kropsvægt. Det er tre enkle, men afgørende livsstilsvalg for din bryst sundhed.

Sekundær forebyggelse og tidlig påvisning

Alle europæiske kvinder har adgang til landsdækkende befolkningsbaserede mammografiscreeningsprogrammer, der er oprettet i henhold til EU’s retningslinjer. Mammografi er bredt accepteret som den bedste metode til at opdage brystkræft tidligt. Når mammografi udføres i henhold til EU’s retningslinjer, er det den bedste form for tidlig påvisning, der findes i dag. Det er videnskabeligt bevist, at mammografi giver en mindre dødelighed af sygdommen. Hvis du er mellem 50 og 69 år, modtager du i Danmark en invitation til mammografiscreening hvert andet år. Det er en del af et screeningsprogram, der tilbydes af det offentlige sundhedssystem.

Læs bogen