Generelt,  Kost

Æbleboller

Der er grund til at spise æbler og mad med æbler, og du kan lave disse skønne æbleboller. Bollerne er meget sprøde og luftige og smager fantastisk. Du kan spise dem med smør eller lave en glasur, og bollerne kan anvendes som kager. Bollerne skal indeholde æbleskrællen når du river æblerne, da æbleskræl indeholder et stof der kan undertrykke vækst af brystkræftceller.

Æbleskræl kan undertrykke vækst af brystkræftceller
Æbleboller

Et nyligt studie har vist, at et stof (Apple Peel Flavonoid Fraction 4) der findes i æbleskræl  kan undertrykke vækst af brystkræftceller. Det gamle råd med at ‘Et æble om dagen’ holder lægen væk, kan genfindes med denne ny viden.

Æbleskræl kan undertrykke vækst af brystkræftceller
Riv æblerne med skræl

Når du laver disse boller, er det vigtigt at du vasker æblerne godt, og river dem med skræl. Opskriften finder du her:

50 g gær
5 dl lunken vand
50 g fedtstof, olie, smør, kokosolie el. lign.
1 spsk honning, kan være akacie honning
vanilje fra 1 vaniljestang
1 æg
2 dl havreklid
ca. 10 dl hvedemel, tilpasses til en passende konsistens
3 revne æbler med skræl

Brug en røremaskine. opløs gæren i lunken vand. Tilsæt alle øvrige ingredienser, og rør dejen til den har samlet sig. Tag dejen ud på et bord med mel, og ælt dejen yderligere til dejen samler sig. Lad dejen hæve ca. 1 time. Ælt dejen igen og skær ud til ca. 32 boller. Pensel med æg, og lad bollerne efterhæve ca. ½ time. Bag bollerne ved 175 grader varmluft i ca. 15 minutter.

Æbleboller er en godt alternativ til almindelige fødselsdagsboller, og hvis du anvender glasur ovenpå bollerne i forskellige farver, ser det festligt ud, samtidig med at det smager godt. Sammen med anden frugt og grønt på fødselsdagsbordet giver du børnene noget sundt at spise.

Æbler er godt for din brystsundhed, og sammen med anden sund kost kan det hjælpe med at beskytte dine bryster. Det er dog vigtigt at huske, at der er flere andre forhold der har betydning for din brystsundhed, og selv om du følger rådene, er der ingen garanti for, at brystkræft ikke kan opstå. Her er det vigtigt at være opmærksom på tidlig opsporing for brystkræft.