Generelt,  Tidlig opsporing

Automatisk Bryst Ultralyd

Automatisk bryst ultralyd

Automatisk bryst ultralyd er en fantastisk god undersøgelse, der kan støtte en brystkræft screening specielt for kvinder med tæt brystvæv.

Mammografi screening er en undersøgelse for at kontrollere forandringer i dit bryst der ofte er så små, at du selv eller din læge ikke kan føle forandringerne. National Cancer Institute har udgivet en god guide, der forklarer om forandringer i brystet og giver forskellige råd og vejledninger for brystundersøgelser. Den er god at læse før du deltager i din brystkræft screening undersøgelse, og så du kan have dine spørgsmål parat og ved hvad du vil spørge om, når du er midt i din undersøgelse.

Den danske nationale brystkræft screening metode, er ikke blevet revideret i mange år. Undersøgelsen foregår stadig som da brystkræft screening startede i Danmark for ca 20 år siden, bortset fra, at teknikken er blevet digital.

Nye undersøgelses metoder har set dagens lys, uden de er blevet indtaget i det danske brystkræft screening program. Ultralyd teknik for brystundersøgelser er udviklet, og er et godt supplement til mammografi, som kvinder med tæt brystvæv kan have stor gavn af.

Bryst ekspert vurderer automatisk bryst ultralyd

Jeg anbefaler at bruge ½ time på at se denne video.

[ytp]https://youtu.be/U6Xf6H2WPoQ[/ytp]

Denne video giver en god gennemgang af nye ultralyd teknikker, og fordele for patienterne. Ultralyd giver ikke radioaktiv bestråling. Radiolog og bryst ekspert Dr. Vourtsis, giver en introduktion til Automatisk Bryst ultralyd, ABUS, med den basale teknik og fordele.

  • Hun gennemgår fordelene ved at implementere ABUS i brystkræftscreeningen for den enkelte kvinde.
  • Hun giver tips og tricks for at vurdere billederne der dannes ved en ABUS undersøgelse.
  • Hun forklarer rapporteringen med de vigtigste fund på billederne fra ABUS.
  • Hun gennemgår flere eksempler på ABUS undersøgelser med forskellige fund.
  • Hun gennemgår de opmærksomhedspunkter, man særligt skal være opmærksom på.
  • Hun besvarer de mest spurgte spørgsmål fra radiologer.

Automatisk brystultralyd anvender en stor plade, der placeres på brystet, mens kvinden ligger ned. Det gør ikke ondt og der presses ikke på brystet, som ved mammografi. Selve optagelsesteknikken forklares præcist, og hvad kvinden kan forvente ved undersøgelsen.

Mammografi er en god undersøgelse, men ikke en perfekt undersøgelse. Mammografi finder små kalkpletter på billederne, som ultralyd ikke altid kan finde, så begge undersøgelser støtter hinanden. Ultralyd, ABUS, giver fordele hos kvinder med tæt brystvæv, hvor mammografi i ca 50% tilfælde kan overse kræft.

Densebreast-Info

Dr. Vourtsis arbejder sammen med flere organisationer, fx eu.densebreast-info.org, som arbejder meget på at informere kvinder om tæt brystvæv. Dette arbejde er i de seneste år udbredt til europa, men Danmark har endnu ikke implementeret denne information til danske kvinder. ABUS kan hjælpe danske kvinder med en brystkræftscreening undersøgelse, der er baseret på den individuelle kvindes risiko. Screenings metoden der i dag anvendes i Danmark er en metode ’fit-all’ kvinder, hvor nogle kvinder med tæt brystvæv ikke har optimal gavn af undersøgelsen