Generelt,  Tidlig opsporing

Brystkræft overdiagnose

Brystkræft overdiagnose indenfor brystkræft diagnostik bliver ofte lagt på hylden. Men der er grund til at indtage overdiagnostik i den fremtidige plan for screening af kvinder for brystkræft.

På dette års RSNA (Radiological Society of North America) 2019 har radiolog Prof. Fiona Gilbert fået hædersprisen for radiologi service indenfor brystdiagnostik.

Fiona Gilbert nuværende forskningsinteresser anvender multimodal billeddannelse for bedre at forstå tumormiljøet. Supplerende billeddannelse for diagnostisering af tæt brystvæv og risikobaseret screening, med blandt andet MR scanning.

Overdiagnose

Et af problemerne med brystkræft screeningsprogrammer er, at vi ønsker, at screening skal finde al sygdom. Men problemet er, at der også findes nogle kræftformer, som en kvinde aldrig ville have kendt til hvis hun ikke var blevet screenet – dette kaldes ‘overdiagnosis’. Overdiagnose kan forårsage alarm og angst og diagnostisere en lille kræft. Den ville aldrig føre til død, hvis den ikke var blevet opdaget ved screening. Sådanne kræftformer kan forsvinde af sig selv eller vil aldrig vokse sig store til en livstruende sygdom.

Billeddannende teknologier

Med nye teknologier kan overdiagnose reduceres, og hjælpe med at finde de biologisk aggressive kræftformer, der vil forårsage skade. Det er nødvendigt at prøve at identificere de personer, der er mest udsat for at udvikle en kræft, der vil dræbe dem. Dette er muligt ved at bruge genetisk tumor information, identificere brysttæthed og anden risikoinformation.

Med forskellige billeddannelsesmetoder, kan vi finde de mest aggressive kræftformer. Det er kendt, at aggressiv kræft har en tendens til at have flere tæt voksende blodkar. Det er derfor sandsynligt at en vaskulær billeddannelsesteknik, hvor der injiceres kontrast, som MR scanning eller kontrastforstærket mammografi, vil være mere tilbøjelige til at finde de mest aggressive kræftformer end de mindre aggressive kræftformer. Ved at anvende en vaskulær-baseret teknik kan de mest aggressive dræberkræft identificeres.

De forskellige billeddannelsesmetoder der kan anvendes. MR scanning, kontrast udvidet mammografi, tomosyntese, ultralyd og de mange nye AI (kunstig intelligens) metoder.

Personlig screening
personlig screening

Personlig brystkræft diagnostik og behandling

En af de ting, der virkelig kan gøre en forskel, er at flytte screening til et risikobaseret, lagdelt system. Den mest passende billeddannelse gives til et bestemt individ, så den enkelte kvinde har sin egen personlige screening i forhold til personlig risiko.

Det er muligt at finde måder at integrere de funktionelle oplysninger, som vi kan få fra de fantastiske MR-scannere og PET-scannere. Det er nemmere at identificere biomarkører, der siger ‘denne kvinde ville reagere bedre på denne behandling’, eller ‘denne kvinde ville få bedre effekt af det bestemte stof’. Efter kun et kemoterapiforløb kan det ses, hvad der sker i tumoren med billeddannelse – hvilke områder der reagerer, og hvilke områder der ikke reagerer.

Mennesker, der gennemgår kemoterapi, har det meget svært, og det er nødvendigt at prøve at skræddersy både diagnostik og behandlingsforløb meget bedre, og den korrekte valgte billeddannelse kan bidrage til dette meget mere, end det der anvendes i øjeblikket.