Genetisk faktor for brystkræft
Generelt,  Livsstil

Den genetiske faktor for brystkræft

Brystkræft er kvinders hyppigste kræftform

Brystkræft er den hyppigste kræftform, der påvirker kvinder. Og forekomsten af brystkræft er steget markant i løbet af de sidste 50 år. Denne stigning skyldes kun delvis, at kvinder lever længere, hvilket giver mere tid til at kræft opstår. Mammografi er med til at opdage brystkræft på et tidligt tidspunkt, men mammografi betyder ikke at kræften ikke opstår. Flere faktorer bidrager væsentligt til stigningen i tilfælde af brystkræft. Den genetiske faktor for brystkræft har ikke øget stigningen. I dag ved vi, at vi har et stort folkesundhedsproblem, der er forankret i en række nye realiteter.

Mange mennesker tror brystkræft handler om familiehistorie og arvelige gener. Selvom det er sandt, arver nogle kvinder en eller flere unormale gener, der gør deres bryster mere tilbøjelige til at få kræft. Disse abnorme gener øger kun RISIKOEN for at udvikle brystkræft. De abnorme gener forårsager ikke kræft af sig selv. For at brystkræft kan udvikle sig, skal andre genetiske ændringer stadig forekomme. Dagens højere forekomst af brystkræft skyldes heller ikke, at brystkræftgenerne er mere almindelige eller for nylig har ændret sig. De har været stabile i lang, lang tid.

Genetisk faktor for brystkræft
Den genetisk faktor for brystkræft

Genetiske risikofaktorer

Nogle kvinder arver en mutation i gener kaldet BRCA1 og BRCA2, hvilket producerer en høj risiko for brystkræft. Disse mutationer er ansvarlige for mindre end 10% af alle tilfælde af brystkræft. Risiko for brystkræft kan også øges ved mutationer i flere andre gener, der arbejder sammen. Disse gener, som er mere almindelige, er til stede i ca. 20-25% af alle tilfælde af brystkræft, men producerer kun en lille til medium stigning i risikoen.

Det indre og ydre miljø

Forekomsten af brystkræft er steget, fordi det moderne liv har ændret miljøerne både uden for og inde i vores kroppe.

Store forskelle mellem moderne liv og liv for et halvt århundrede siden er med til at forklare, hvorfor brystkræft er mere almindelig i dag. De næste 2 artikler, fremhæver 12 nye realiteter i det moderne liv, der repræsenterer etablerede risikofaktorer for brystkræft eller rejser alvorlige nye bekymringer om brystkræftrisiko. Hver ny virkelighed involverer samspillet mellem det indre miljø i vores kroppe og det ydre miljø i vores omverden.

En risikofaktor for brystkræft er noget, der øger chancen for at udvikle brystkræft, såsom at have en arvelig genetisk mutation, tage ekstra hormonmedicin og blive udsat for bestemte kemikalier.