Generelt

Mammografi undersøgelse er ikke lige for alle

Lighed i sundhedsvæsenet er ikke at behandle alle ens, men at skræddersy et optimalt tilbud til den enkelte. Mammografi undersøgelse er ikke et skræddersyet tilbud.

Det er ikke i orden, at der er forskel på de faglige tilbud, som disse kvinder får i landets fem regioner. Kvinderne skal have tillid til, at de undersøges korrekt og ensartet. Dette udtrykker Henrik Gottlieb Hansen (S), formand for Region Midtjyllands hospitalsudvalg i Jyllandsposten den 08. august 2019.
mammografi undersøgelse
Undersøgelse af brysterne før en mammografi undersøgelse og samtale med kvinden.
Mammografi finder små forandringer

En mammografi er en røntgenundersøgelse, der kan finde ganske små forandringer, som kan vise sig at være tegn på brystkræft. Derfor er regelmæssig mammografiscreening indtil dato den mest pålidelige måde at opdage brystkræft i et tidligt stadie – og tidlig diagnosticering fulgt op af den bedste og nyeste kræftbehandling, er den absolut vigtigste strategi for at forhindre dødsfald forårsaget af brystkræft. Når kræften endnu er lille og endnu ikke har spredt sig, er den nemlig væsentlig lettere at behandle med succes.

Mammografi er ikke en perfekt undersøgelse

Mammografi er dog ikke i alle tilfælde en perfekt undersøgelse. Effekten af mammografi er mindre hos kvinder med tæt brystvæv end hos kvinder med fedt brystvæv. Et skræddersyet brystkræft screenings tilbud til danske kvinder vil i de fleste tilfælde forbedre tilbuddet til danske kvinder. Kvinderne vil selv kunne være med til at beslutte personlige bryst undersøgelser i samråd med faglige eksperter og rådgivere, samtidig med at læring omkring selv undersøgelse vil kunne gavne mange kvinder.

Samtaler i forbindelse med brystkræfttjek

Mange kvinder er nervøse når de kommer til en mammografi screening. Jeg har selv udført mammografiundersøgelser i mange år, og kender til hvad kvinder gerne vil vide. Mange af disse spørgsmål, kan dog være svære at svare på, da du som personale bliver instrueret i ikke at svare på alt, men henvise til at lægen bedømmer billederne og at der kommer svar inden for en uges tid. Dette er ganske utilfredsstillende både for kvinderne og for personalet. En samtale før undersøgelsen på 10 minutter, vil kunne gavne resultatet af undersøgelsen. Der kunne være mulighed for at tale om selv undersøgelsen, og hvad livsstil og kost betyder for dine bryster. Og selvfølgelig at kvinden kan spørge om usikkerheder i forbindelse med det forestående brystkræfttjek.