Generelt,  Tidlig opsporing

Forskelligt brystvæv

Forskelligt brystvæv fortæller en kvinde, at der kan være en øget risiko for at få brystkræft. Brystkræft udvikles hyppigere hos kvinder med tæt brystvæv. Men ikke alle kvinder ved, om de har tæt brystvæv. Det er vigtigt at uddanne og hjælpe kvinder med at blive informeret om tæt brystvæv, så de kan træffe de rigtige valg for deres helbred.

 Forskelligt væv i bryster

Tætte bryster har mindre fedtvæv og mere kirtelvæv.  Kirtelvæv vises som hvide områder på en mammografi, og tumorer vises også som hvide områder på en mammografi. Det betyder, at det er sværere for radiologer at opdage tumorer i bryster med tæt brystvæv. Kvinder med meget tæt brystvæv er i risiko for at en tumor ikke opdages ved en mammografi. Det er derfor vigtigt at kvinder har kendskab til tæt brystvæv, og ved hvad man særligt skal være opmærksom på.

Tæt brystvæv (også kendt som mammografisk tæthed) er mængden af hvide og lyse områder set på en mammografi. Næsten 8% af kvinderne i alderen 40-74 år har ekstrem høj bryst tæthed, hvilket kan gøre det sværere for lægerne at opdage brystkræft på en screening mammografi. Tæt brystvæv øger også risikoen for at udvikle brystkræft. Se vores FAQ.

Tæt brystvæv måles ved en mammografi

Bryst tæthed kan måles ved hjælp af en mammografi screening. Det er dog endnu ikke helt klart, hvordan man bedst kan bruge disse oplysninger til at hjælpe med forebyggelse af brystkræft. Der er betydelig forskning i gang på dette område. I mellemtiden synes vi det er vigtigt at starte en samtale om bryst tæthed for at hjælpe med at informere kvinder om denne meget vigtige risikofaktor. Det kan i fremtiden forbedre mammografi screening og give bedre behandling for brystkræft.

tæt brystvæv

Nye metoder og apparatur

Målet med ’BrysterHeleLivet’ er at opdage, give og diskutere de mest aktuelle oplysninger og information om tæt brystvæv. Danske kvinder bør være opdateret om nye oplysninger, når de bliver tilgængelige. Det ultimative mål er at øge forebyggelse og tidlig påvisning af brystkræft gennem øget forståelse og bedre udnyttelse af screening for brystkræft for at mindske virkningen af denne sygdom. Der udvikles hele tiden nye metoder og nyt apparatur, der kan øge tidlig opsporing af brystkræft. Og andre faktorer er alt det man som kvinde selv kan gøre og være opmærksom på med hensyn til at minimere egen risiko for at få brystkræft.

’BrysterHeleLivet’ er opmærksom på vigtigheden af brystdensitet i screening, diagnose og forebyggelse af brystkræft. Uddannelse af kvinder omkring mammografi og tæt brystvæv har stor betydning for kvinders bryst sundhed.