Generelt,  Livsstil

Hormoner overvægt og fysisk inaktivitet

Hormoner overvægt og fysisk inaktivitet påvirker risikoen for at få brystkræft. Du kan ændre din livsstil og selv påvirke disse faktorer.

Køb bogen  ‘Bryster hele livet’

Hormoner

Nogle hormonlægemidler er forbundet med en højere risiko for brystkræft hos kvinder, der tager hormoner, eller som for nylig er stoppet med at tage hormoner. Hormoner og p-piller er blevet brugt i næsten et halvt århundrede. Hormoner der tages for at reducere menopausale symptomer producerer en moderat stigning i risikoen, og p-piller er forbundet med en lille stigning i risikoen. At tage disse ekstra hormoner kan forårsage ekstra brystcellevækst og fremme væksten af brystkræft. Jo længere vi tager disse lægemidler, jo højere er risikoen. Mange unge kvinder begynder at bruge p-piller tidligere og tager dem længere, ofte for at forhindre graviditet. Mange postmenopausale kvinder tager stadig hormonbehandling, for at mindske symptomer ved overgangsalderen.

Overvægt

Fedme er en epidemi af det moderne liv og en etableret risikofaktor for brystkræft. Ekstra vægt og fedme kan øge risikoen for brystkræft på flere måder.
Overspisning øger kropsfedt og fremmer madbehov, hvilket fører til mere spisning. Fedtceller danner østrogen, og det ekstra fedt giver ekstra østrogen. Fedt kan også indsamle og opbevare mange miljøforurenende stoffer, der kan virke som østrogen. Diabetes er mere almindelig hos overvægtige individer. Denne tilstand involverer høje niveauer af blodsukker og hormoner af insulin-typen. At tage store “doser” af mad med højt kalorie indhold dagligt kan udløse nogle af de samme ændringer. Al denne ekstra hormonelle aktivitet kan tænde for brystcellevækst og derved øge risikoen for brystkræft.

Hold en normal vægt
Hold en normal vægt

Fedme er også forbundet med kronisk betændelse i vores celler og væv. Betændelse producerer kemikalier, der kan skade vores celler og gøre det sværere for immunsystemet at fungere korrekt for at helbrede skaden. Celleskader der ikke repareres, kan øge risikoen for brystkræft.
Derudover er overvægtige mødre mere tilbøjelige til at få overvægtige babyer. En for høj fødselsvægt er en risiko for brystkræft senere i livet. Overvægtige piger oplever tidlig begyndelse af puberteten. Og overvægtige individer har en tendens til at spise mindre sunde fødevarer og være mindre fysisk aktive.

Fysisk inaktivitet

Det moderne liv begrænser vores fysiske aktivitet med at arbejde i mange timer, slappe af foran T.V., surfe på nettet og køre i bil. Mange af os får ikke den motion, vi har brug for, for at være sunde. Regelmæssig motion kan hjælpe med at mindske risikoen for brystkræft på en række måder. Motion hjælper med at styre vores vægt ved at forbrænde flere kalorier, begrænse madbehov og forbedre selvværd. Motion hjælper også med at regulere hormon- og blodsukkerniveauet, der kan udløse ekstra celleaktivitet. Regelmæssig motion kan også hjælpe med at udskyde begyndelsen af puberteten hos unge piger.
Hormoner, overvægt og fysisk inaktivitet påvirker risikoen for at få brystkræft. Du kan ændre din livsstil og selv påvirke disse faktorer.

Få et helbredstjek