Information om Tæt Brystvæv

Patient organisationer for brystkræft

Der er flere patient organisationer verden over der har taget emnet information om tæt brystvæv ‘DENSEBREAST’ op. Flere og flere kvinder kan ikke forstå, at de pludselig får diagnosticeret en fremskreden brystkræft. Kvinderne har fulgt planlagt mammografi screening år efter år. Brystkræft er ikke blevet diagnosticeret, før den har nået et avanceret stadium.

AreYouDense

En af de første kvinder der undrede sig var Nancy Cappello der grundlagde ‘AreYouDense‘, et informativt website for kvinder. I dag drives ‘AreYouDense’  af Nancy’s mand Joe Cappello. Nancy døde i 2018, ikke af hendes brystkræft, men af den hårde behandling hun havde gennemgået.

Nancy skrev blandt andet: Breast density is one of the strongest predictors of the failure of mammography screening to detect cancer.

Find mange flere informationer om tæt brystvæv på nedenstående links. Det er vigtigt for enhver kvinde at kende sin egen brysttæthed. I mere end ti år har det været kendt, at mammografi ikke hjælper alle kvinder lige meget med at finde brystkræft. Kvinder bør have information om tæt brystvæv.

Vi skal uddanne kvinder om tæt brystvæv

Det må være på tide at finde ud af hvad vi kan gøre for kvinder med tæt brystvæv, i stedet for at lade som om at ‘tæt brystvæv’ ikke eksisterer, og ikke betyder noget for kvinder. I flere lande i verden, er det blevet standard at informere kvinder hvis der findes ‘tæt brystvæv’ ved en mammografi. MEN det er endnu ikke standard i Danmark og end ikke på den politiske dagsorden.

Mange kvinder verden over har fulgt mammografiscreening, for at få en sikkerhed for at brystkræft kan blive opdaget på et tidligt tidspunkt. Det har stor betydning for en skånsom behandling at kræften bliver opdaget på et tidligt stadie.
Mange kvinder er dog blevet overrasket og chokeret over, at brystkræft ikke altid bliver opdaget på et tidligt tidspunkt. Det på trods af, at de har fulgt deres lands kliniske retningslinjer for mammografiscreening.

https://eu.densebreast-info.org/

https://areyoudense.org/

https://www.bcna.org.au/

https://www.informd.org.au/

https://mydensitymatters.org/

https://beingdense.com/

https://densebreastcanada.ca/

https://www.facebook.com/breastdensitymattersuk/