Generelt,  Tidlig opsporing

Kunstig intelligens og bryst diagnostik

Mammografi er udviklet med forskellige teknikker, hvor det er muligt at tage billeder af brysterne. De tidligste billeder af brysterne foregik med et almindeligt røntgenapparat. Et røntgenrør blev indbygget og udviklet til et mammografiapparatur, som er det apparatur der i dag anvendes til mammografiundersøgelser. Kunstig intelligens og bryst diagnostik udvikler mammografien.

Udvikling af mammografiapparatur

Der er sket en stor udvikling af mammografiapparaturet. I starten blev der anvendt film teknik, hvor filmen blev placeret i billedplader og efterfølgende fremkaldt i en fremkaldermaskine. Det næste step var udvikling af indbyggede digitale billedplader i mammografiapparaturet, som danner billedet direkte til en computerskærm indenfor få sekunder. Teknikken er yderligere udviklet, således at det er muligt at lave billedserier, hvor mammografi apparatet tager billeder i forskellige vinkler, såkaldt tomosyntese. Alle disse billeder af brystet sendes efterfølgende til et billedlagersystem, PACS. Det er muligt at efterbehandle billederne med forskellige algoritmer, der gør vurderingen af brystvævet mere avanceret og dermed give en mere korrekt diagnostik.

Den digitale tidsalder gør denne udvikling meget spændende. Den nyeste udvikling er indenfor kunstig intelligens og begyndelsen til computerstøttet detektion. Software der er udviklet til at hjælpe radiologer med at kontrollere forekomsten af brystkræft ved at søge efter unormale områder som tæthed, knuder eller forkalkninger. En trænet computer er i stand til at vurdere billederne mere præcist end menneskelige øjne.

Både kunstig intelligens og dyb læring kan anvendes til de fleste billeddannelsesmetoder. Og med hensyn til kvinders sundhed og forskellige billeddannede teknikker, er der en stor udvikling med mammografi men også andre teknikker der anvendes til brystdiagnostik, som ultralyd og MR scanning. Kunstig intelligens og bryst diagnostik er under konstant udvikling.

Bryst ultralyd komplementerer mammografi

Bryst ultralyd er et uundværligt komplementært værktøj til mammografi. Det bruges til at bestemme, om en knude, der ses på mammografi, er solid eller cystisk. Udviklingen indenfor ultralyd brystdiagnostik byder på flere fremskridt. Det er blandt andet automatisk bryst ultralyd, der optager billeder i 3D. Spændende er også udviklingen med kunstig intelligens med ultralyd, som også har vist sin anvendelse indenfor Covid-19 lungediagnostik. Fordele ved ultralyd er, at det er let at rengøre en ultralydprobe og at undersøgelsen foregår i tæt kontakt med patienten.

bryst ultralyd
Bryst ultralyd

En fremtidig screenings strategi for brystkræft, kan begynde at tilpasse sig den enkelte kvinde. Hvilken screenings metode er bedst, når kvindens personlige forhold betragtes, som fx brysttæthed, genetisk disposition, alder mm.

Brysttæthed og kunstig intelligens

Brysttæthed er en af de stærkeste varsler for fejl der kan forekomme ved mammografi-screening for at opdage kræft. Den type mammografi-screening der udføres idag er den samme for alle kvinder mellem 50 – 70 år. Specielt hos kvinder med brysttæthed, kan det betyde at flere kræft ikke opdages før kræften har vokset sig stor, når der anvendes mammografi alene. Kvinder med tæt brysttæthed, bør sandsynligvis tilbydes en mere personlig tilpasset brystkræft screening.

Kunstig intelligens og dyb læring kan hjælpe med at finde brystkræft hos kvinder med tæt brystvæv. Mange nye teknologier ser dagens lys. Der er i øjeblikket en gylden tidsalder i gang med kvinders sundhed og billedbehandling. Med udviklingen af dyb læring og kunstig intelligens bliver der mulighed for at forbedre anbefalinger specielt til kvinder med tæt brystvæv.