Kvinders bryster er sårbare for kræft
Generelt,  Livsstil

Kvinders bryster er sårbare for kræft

Kvinders bryster er sårbare for kræft, mere end vores andre organer. Sandsynligvis på grund af de unikke måder brysterne er bygget og fungerer på. Processen af brystudviklingen, fastlægger fundamentet for kvinders fremtidige brystsundhed. Meget af det, vi spiser, drikker, indånder, bruger og tage ind i vores kroppe bliver byggestenene for brystvævet.

Opbygningen af brystvævet

Brystudviklingen har to hoved faser. Begge er ekstra følsomme over for livsstil og miljømæssige faktorer. Kvinders bryster er sårbare for kræft, mere end vore øvrige organer.

  • Før fødslen

Den første vigtige fase af brystet udvikling sker, når en baby udvikles inden i sin mors liv.

  • Ungdom

Det meste brystvæv udvikler sig i løbet af ungdommen. Brysterne når ikke deres endelige udformning og størrelse, før ind i de tidlige tyvere. Disse ændringer udspiller sig over ca. 10 år.
Graviditet er påkrævet inden brysterne er i stand til at fremstille mælk.
Andre organer bliver fuldt udviklet i livmoderen og er klar til at fungere lige efter fødslen. Det gælder for hjertet, leveren, lungerne, milten, nyrerne og andre organer og kirtler.
Gennem processen med brystets udvikling, er det nødvendigt at DNA skal kopieres før nye brystceller kan laves. Under denne udviklings proces, er bryst celler – som alle andre celler – tilbøjelige til at udvikle nye genetiske abnormiteter, kaldet mutationer. Nogle af disse mutationer kan øge risikoen for brystkræft.
For eksempel er unge piger og unge kvinder udsat for betydelige doser af radioaktiv stråling. Det har betydning for en større risiko for brystkræft senere i livet.
Nogle forskere mener, at bryster er mere sårbare over for kræft end andre organer, fordi det tager bryster meget længere tid om at udvikle sig.

Kvinders bryster er sårbare for kræft
Kvinders bryster er sårbare for kræft

Graviditetens betydning for brystvævet

Brystvæv er meget følsomt mellem færdiggørelse af brystets udvikling og den første fulde graviditet.
Selv når brystet vises fuldt udformet på ydersiden, er cellerne inde i brystet ikke fuldt modnet. Det sker først når kvinden gennemfører en fuld graviditet (40 uger).
Umodne brystceller er mere aktive og reagerer mere på hormoner end fuldt modne brystceller. Østrogen er et hormon der kan “tænde” en brystcelles vækst. Langsigtet eksponering for ekstra østrogen eller kemikalier, der virker ligesom østrogen kan øge brystets kræftrisiko.

En fuld graviditet gør dine brystceller fuldt modne, så de vil være klar til at arbejde for første gang, når de skal producere mælk. Endelig modning af brystcellerne forekommer under amning. Alt, der forlænger tiden indtil den første fulde graviditet kan øge risikoen for brystkræft senere i livet.

Ved at vide, hvordan brysterne udvikler sig og fungerer, er det nemmere at forstå, hvordan brysterne bliver påvirket og fuldt udviklet og hvad det betyder for din brystkræft risiko.