Kvinders bryster er sårbare for kræft
Generelt,  Livsstil

Længere levetid og graviditet beskytter dine bryster

Flere kvinder lever længere

Længere levetid og graviditet beskytter dine bryster. I gennemsnit lever kvinder næsten 30 år længere end for et århundrede siden. Og mens det generelt er gode nyheder for os, er det ikke så gode nyheder for vores bryster. Alderdom er den største risikofaktor for brystkræft. Jo længere vi lever, jo mere slitage oplever vores krop. Med en større alder er vores gener mere til bøjelige for at udvikle nye skadelige mutationer og mindre i stand til at reparere den genetiske skade. Når vigtige gener holder op med at fungere normalt, forekommer unormal cellevækst, såsom kræft, mere hyppigt.

Puberteten og brystudviklingen starter tidligere og tidligere

Jo tidligere en pige får sin første menstruation, jo højere er hendes risiko for brystkræft senere i livet. Piger der får menstruation i en alder af 16, har omkring 50% lavere risiko for brystkræft som voksne, end piger der får menstruation før det 12 år. Fra midten af 1800’erne til 1950’erne er alderen for hvornår piger starter puberteten faldet. Dette skyldes overvejende bedre ernæring og forbedret livsstil.
Produktionen af østrogen og andre hormoner påvirker starten af puberteten. Brystudviklingen følger med puberteten. Jo tidligere brysterne dannes, og jo længere de udsættes for stimulerende eller ændrende stoffer, jo større er risikoen for brystkræft senere i livet.

Flere kvinder bliver senere gravide

Graviditetsraterne er faldet støt. Siden 1990 er det gennemsnitlige antal graviditeter faktisk faldet hvert år med ca. 1%. En kvindes første fuldtidsgraviditet beskytter mod brystkræft ved at gøre brystcellerne modne. Modne brystceller er mere til bøjelige til at vokse normalt og er mindre til bøjelige til at blive unormale og give anledning til kræft. Tidlig graviditet i livet er bedre for dine bryster, end graviditet sent i livet. Længere levetid og graviditet beskytter dine bryster.

Kvinders bryster er sårbare for kræft
Ung mor ammer sit barn

Færre kvinder ammer

Verdenssundhedsorganisationen (WHO)  anbefaler, at spædbørn kun bør fodres med modermælk i de første 6 måneder. I dag ammer ca. 3 ud af 4 nye mødre. Arbejdslivet giver kvinder mindre ro til at amme i længere tid, og færre kvinder ammer mere end 6 måneder. Amning mindsker risikoen for få brystkræft ved at tvinge brystcellerne til at blive endnu mere moden. Som ved graviditet forårsager amning også genetiske ændringer, der beskytter mod brystkræft.