Gå en tur med mundbind
Generelt

Mundbind kan forebygge anden Covid-19 bølge

Bred anvendelse af mundbind hjælper med at holde coronavirus smittetryk under 1,0 og forhindrer yderligere bølger af virussen når det kombineres med lokale nedlukninger. Dette resultat er en modelleringsundersøgelse fra universiteterne i Cambridge og Greenwich kommet frem til. Mundbind kan forebygge anden Covid-19 bølge.

Undersøgelsen viser, at nedlukninger alene ikke vil stoppe genopblussen af SARS-CoV-2. Selv hjemmelavede mundbind kan dramatisk  reducere smitte udbredelsen. Når mundbind bæres af nok mennesker, uanset om de viser symptomer.

Min ansigtsmaske beskytter dig, din ansigtsmaske beskytter mig

Hvis udbredt brug af ansigtsmasker fra offentligheden kombineres med fysisk afstand og en vis nedlukning, kan det muligvis tilbyde en acceptabel måde at styre pandemien og genåbne økonomisk aktivitet længe før der er udviklet en vaccine.

Sy dit eget mundbind

Du kan sy dit eget mundbind let. Du kan bruge genbrugsstof og ved at lave en mundbind, hvor det er muligt at indlægge et filter. Så er du meget godt beskyttet. Patienter med brystkræft kan have gavn af dette. Herved er det mindre risikofyldt at være ude hvor der er mange mennesker. Vi har meget lidt at tabe ved udbredt anvendelse af mundbind, og gevinsten er betydelig stor. Den nye coronavirus overføres gennem luftbårne dråber fyldt med SARS-CoV-2-partikler. Dråberne ud åndes af smitsomme mennesker, især når de taler, hoster eller nyser. Det kan mundbind beskytte mod. Studiet undersøgte facemasks varierende effektivitet. Tidligere forskning viser, at selv hjemmelavede masker fremstillet af t-shirts eller bomuldstøj af bomuld kan vise sig at være 90% effektive til at forhindre dråbe transmission. Mundbind kan forebygge anden Covid-19 bølge.

Smittetrykket falder ved brug af mundbind

Reproduktions- eller ‘R’-nummeret – der indikerer smittetrykket, som en inficeret person overfører virussen med. ‘R’ skal forblive under 1,0 for at pandemien skal gå langsomt. Undersøgelsen fandt, at hvis folk bærer masker, når de befinder sig i det offentlige rum, så er det dobbelt så effektivt til at reducere ‘R’ end hvis masker kun bæres, når der udvises symptomer.

I alle modelleringsscenarier reducerede rutinemæssig brug af mundbind 50% eller mere af befolkningen COVID-19 spredning til en ‘R’ der er mindre end 1,0. Dette hjælper med at minimere fremtidige sygdoms bølger og tillader mindre strenge nedlukninger. Viral spredning reduceres yderligere, efterhånden som flere mennesker adopterede masker. Ved at anvende mundbind, kan det forhindre sygdoms opblomstring i de 18 måneder, der kræver at udvikle en vaccine. Modellerne antyder, at en politik med total anvendelse af mundbind kan hjælpe med at forhindre en anden bølge. Dette selvom påbud om mundbind ikke er indledt før 120 dage efter, at en epidemi begynder (defineret som de første 100 tilfælde).

Professionelt mundbind anbefalet af WHO