Generelt,  Tidlig opsporing

Screening og tæt brystvæv

Screening og tæt brystvæv er tæt forbundet og der er gode grunde for den enkelte kvinde, at kende sine egne brysters tæthed.

Algoritmer for tæt brystvæv

Wendie A. Berg gennemgår i denne video screenings algoritmer for brystkræft. Wendie A. Berg er professor i bryst radiologi, og hun forklarer hvordan hendes egen brystkræft er blevet fundet på et tidligt tidspunkt fordi hun har bedt sin læge om en MR-scanning. Denne MR-scanning viste en lille brystkræft, som er blevet behandlet i god tid.

I videoen gennemgår hun de gængse undersøgelsesmetoder der er for at spotte brystkræft. Og de undersøgelsesmetoder der bør være supplement til mammografi, når kvinder har tæt brystvæv. Mammografi alene er ikke lige for alle. Det er nemt at finde brystkræft med mammografi når man har fedt brystvæv, men det er svært at finde brystkræft hos kvinder med tæt brystvæv – i hvert fald på et tidligt stadie.

Undersøgelsesmetoder

Mammografi 2D: standardmetode for screening af brystkræft i Danmark
Mammografi 3D: tomosyntese – der tages en serie af snitbilleder
Ultralyd håndholdt: en radiolog fører en transducer over brystvævet
Ultralyd automatisk: en stor plade lægges over kvindens bryst og en transducer kører automatisk og tager serie af billeder i flere plan
MRI: MR-scanning hvor kvinden placeres i en MR scanner og der gives kontrast gadolinium
MBI: molekulær bryst undersøgelse med radioaktivt kontrast der gives med en injektion
CEM: mammografi med kontrast jodkontrast

Kvinde får foretaget en Mammografi

Kvinder har forskelligt brystvæv, og ikke alle undersøgelsesmetoder er velegnet for alle kvinder. Det beror på kvindens brystvæv. Der kan opnås en stor gevinst for brystkræftscreening og kvinderes overlevelse for brystkræft, ved at udvikle personlig screening for den enkelte kvindes behov. Ensartet screening som det danske sundhedsvæsen tilbyder, giver ikke kvinder med mammografi og tæt brystvæv samme sikkerhed for tidlig opsporing af brystkræft som for kvinder der har fedt brystvæv.

Tag en pause på ca. ½ time og se Wendie Bergs gennemgang, der på en formidabel måde forklarer hvad tæt brystvæv er. Få en detaljeret forklaring på ovenstående undersøgelsesmetoder og forstå hvordan undersøgelserne supplerer hinanden og give større sikkerhed for en tidlig diagnose.