Generelt,  Livsstil

Selvforsvar mod kræft

Læge Øjvind Torp har skrevet en bog om selvforsvar mod kræft. Bogen handler om selvforsvar mod kræft og hans eget kræftforløb og hvad han selv har gjort for at få det bedre med kræft. Han har igennem dette forløb erfaret at en ændret livsstil med kost og træning har givet en højere livskvalitet i det daglige.

Jeg har læst bogen med stor interesse, og den beskriver mange af de samme forebyggende egenskaber ved kosten og fysisk aktivitet, som min egen bog ’Bryster hele livet’ handler om. Øjvind Torps bog er dog mere bredspektret, da den giver gode råd for alle kræfttyper og jeg vil varmt anbefale at læse hans bog.

Øjvind Torps bog henvender sig til kræftpatienter, men alle kan have gavn af at læse bogen. Følg rådene i hans bog for at forebygge kræft og slå kræft ihjel (cellestadie) inden den opstår.

Bogen beskriver hvordan kræftceller opfører sig, og ved at få viden om denne opførsel er det muligt selv at gøre noget for at forhindre at kræftceller opstår eller formår at vokse sig store.

Selvforsvar mod kræft
Selvforsvar mod kræft

Bogen foreslår 10 strategier for hvad man selv kan gøre mod kræftcellernes opførsel. De 10 strategier er:

 1. Spis mad, der ødelægger kræftcellernes blodforsyning

  Nogle næringsstoffer kan modvirke dannelsen af ​​blodkar, som findes i frugt, bær og nogle grøntsager. Hver dag spiser jeg blåbær, hindbær, hvidløg og olivenolie. Og drikker grøn te.

 2. Undgå skadelige stoffer

  Hvad der fører til kræft forværrer sandsynligvis kræft. Stop med at ryge, drik mindre alkohol. Spis diæt med antioxidanter, der understøtter afgiftning: Frugt og bær. I jordbær, hindbær og nødder findes ellaginsyre, der forhindrer omdannelse af toksiner til skadelige stoffer.

 3. Reducer stress

  Forhøjede niveauer af stresshormoner kan dæmpe immunforsvaret. Hold stresshormonerne nede ved at ‘rydde op’ i unødvendige aktiviteter i hverdagen.

 4. Reducer uheldige hormoner

  Nogle hormoner kan stimulere kræftvækst. Det kan muligvis forklare forholdet mellem fedme og kræftrisiko. Insulin og IGF-1 stimulerer vækst. Kun kulhydrater giver betydelig udskillelse af insulin.

 5. Dæmp betændelse

  Betændelse og kræftspredning hører sammen. Eksempler på antiinflammatoriske fødevarer: gurkemeje, ingefær, omega 3, grøntsager.
  Tilberedte fødevarer og sukkerholdige fødevarer stimulerer betændelse. Samt alkohol.

 6. Forbedre immunsystemet

  Fysisk aktivitet og vitaminer styrker immunforsvaret. Giv nok vitamin C, D, E, K1 og K2. Tag gerne omega3 kosttilskud.

 7. Træning

  Kræftceller kan “narre” immunsystemet, men danske undersøgelser viser, at intens træning kan “vække” det op igen med adrenalin. Muskelkontraktioner udskiller lægemidlet IL-6, som hjælper immuncellerne til at begrænse kræftvækst. Intensiv interval træning har en god effekt.

 8. Hæm kræftsprednings evnen

  Nogle urter har fedtsyrer, terpener, hvilket nogle undersøgelser viser kan have en effekt. Disse findes i rosmarin, oregano, basilikum, mynte og timian. I oregano, chili og valnødder findes der også NF-Kappa B, som kan forhindre spredning af kræft.

 9. Dræb kræftcellerne

  Dyreforsøg har vist, at nogle plantestoffer, salvesteroler angriber kræftceller. Du finder dem i blåbær, tranebær, brombær og avocado.

 10. Ned sæt sukker forbrug

  Kræftceller har brug for meget glukose (sukker) for at trives, vokse og sprede sig. Du kan ikke “sulte” en tumor, men det er klogt at begrænse “udbuddet”. Jeg har fjernet alt sukker såvel som brød, ris, pasta og kartofler fra min kost, fordi kulhydrater omdannes til glukose i tyndtarmen.

Denne bog kan varmt anbefales hvis man selv ønsker at styrke kroppens selvforsvar mod kræft, og få en større værdi af fx kemoterapi behandling.

Øjvind Torp skriver til lægekolleger:
’Vi skal ikke undervurdere det behov, patienterne har for at bidrage selv. Jeg tror, vi ofte glemmer denne pointe, i hvert fald har jeg selv mange gange overset den i arbejdet med mine egne patienter.’