Generelt,  Sy

Sy din egen ansigtsmaske

Sy din egen ansigtsmaske

I disse corona tider, er det især vigtigt at passe på de sårbare mennesker, da det har vist sig, at de bliver særlig hårdt ramt af Corona virusset. Det er ældre mennesker, mennesker der er syge og folk der er i kemobehandling.

Det er mange forskellige råd og vejledninger til folk, og jeg anbefaler helt klart at følge sundhedsmyndighedernes råd. På et punkt har jeg dog følt, at man selv kan beskytte sig, nemlig ved at bruge ansigtsmaske. I Kina hvor Corona virusset kommer fra, går folk rundt med ansigtsmasker. I de asiatiske lande omkring Kina anvender man også ansigtsmasker i stor stil, og du kan sy din egen ansigtsmaske meget nemt på 15 minutter.

Ansigtsmaskens formål

 1. at beskytte sig selv mod at blive smittet
 2. at minimere risikoen for at smitte andre

I Danmark blev det meldt ud, at det ikke er nødvendigt at bruge ansigtsmasker og det er det muligvis heller ikke. Men sårbare patienter og ældre kan nok have gavn af en ansigtsmaske. Denne hjemmesyede maske er behagelig at have på.

Sy nogle stykker, og vask dem ofte (efter hver tur udenfor), så du er sikker på de er fri for virus. Det er fint at anvende kogende vand i en skål og lægge masken kortvarigt heri. Stryg masken og læg til tørre.

Jeg har designet et mynster til en maske, som er meget nem at sy og behagelig at have på. 2 lag stof, hvor det er muligt mellem de to lag, at indlægge extra beskyttelse, efter eget valg. Jeg kan foreslå voksdug eller et trusseindlæg som extra beskyttelse, men det er et helt personligt valg.

Vælg stof som du vil anvende, det kan være genbrugsstof, fx en gammel skjorte. De to lag stof i masken, består af 4 dele, efter dette mynster.

 

ansigtsmaske
ansigtsmaske mynster

 

Download mynster her: Ansigtsmaske

Dette mynster skal klippes præcis. Ingen ekstra kant udenom.

Sy vejledning

klip ansigtsmaske

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klip stof. Buk 1 cm fra bagkant, og sy kanten på alle 4 dele stof.

Sy forkanten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sy forkant sammen ret mod ret.

færdig maske

 

 

 

 

 

 

Sy masken sammen, den øvre kant og den nedre kant, med overlock sting.
Sy ikke siderne sammen, der er allerede syet en kant.
Sy elastik i siderne, elastik ca. 16 cm i hver side.
Der er luft mellem de to lag, og herigennem vendes retsiden udad.
Stryg masken og pres syningerne.

12 Comments

 • Jonna Yde

  Jeg har redigeret indlægget med målene på masken. Håber det hjælper. Jeg bruger selv masken når jeg er ude at handle. Har syet 5 stykker, så jeg altid har en ren i tasken. Når jeg tager den af, kommer jeg den i en plastikpose.Når jeg er hjemme igen hælder jeg kogende vand på masken i en lille balje med lidt sæbe. Herefter stryger jeg den med høj varme, mens den endnu er våd. Lader den tørre, så er den klar igen. Mvh Jonna

 • Ingrid

  Hej!
  Jeg er rigtig glad for masken. Den er behagelig at have på. Jeg bruger den til indkøb, men også når jeg går bag plæneklipperen eller sliber med sandpapir eller laver andet støvende arbejde.
  Men du foreslår, at man som ekstra beskyttelse kan anbringe et trusseindlæg imellem de to lag stof. Trusseindlæg indholder imidlertid det fugtabsorberende natriumpolyacrylat, som er giftigt ved indånding!
  Hvad med at bruge støvsugerfilter i stedet?
  Venlig hilsen

 • Jonna Yde

  Tak Ingrid, jeg var ikke klar over problemet med trussebind. Så det skal man selvfølgelig ikke bruge.
  Støvsugerfilter er fint, HEPA-filter. Det har jeg også selv brugt.
  Venlig hilsen Jonna

 • Birgit Krat

  Jeg har har lavet en sundheds-, brugs- og syvejledning til en maske. Den ligger på http://www.susåen.dk
  Hvis man tager maske på, bør man også bruge briller. Læs mere på http://www.susaaen.dk
  Angående HEPA – filter. Generelt skal man ikke tage noget ind mod sin krop, som ikke er beregnet til det. Jeg ved ikke om der er et problem med HEPA-filteret, men alle de mange som fx. bruger smykker af cykelslanger risikerer allergi overfor kolofonium, som findes i mange ting som vi omgiver os med, fx. tryksværte.

 • Joan Doe

  Mønster, ikke mYnster.

  Billige vådservietter kan i ‘tørret’ tilstand bruges som filter 😉

 • HmL

  Som næseklemmme kunne man vel bruge piberenser, evt. syet fast i sømrummet inden masken vendes. For der skal helst ikke laves huller i yder-og inderstof…?!

 • Sussi Abildgaard

  Man kan i div stofbutikker købe en vliseline der er fremstillet til syning af masker, og som skulle bringe dem på ce niveau (dog ikke bevist) sammen med to stykker tætvævet bomuld. Det må være bedre at bruge det korrekte materiale, frem for at bruge noget der i bedste fald ikke virker, og kan give andre alvorlige problemer.

  De må være lige så gode som ce mærkede masker fremstillet under uhygiejniske forhold.

 • Jonna Yde

  Tak Sussi, har nu bestilt noget af dette vliseline.
  Jeg vil sy nogle nye / flere masker med dette lag imellem.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Show Buttons
Hide Buttons