Generelt,  Tidlig opsporing

Tæt Brystvæv og frivillige patientorganisationer

Frivillige patientorganisationer

I mange lande varetager frivillige patientorganisationer, emnet om tæt brystvæv. Kvinder bliver informeret om betydningen af tæt brystvæv, og emnet bliver mere og mere udbredt.

Mange kvinder verden over har fulgt mammografiscreening, for at få en sikkerhed for at en eventuel brystkræft kan blive opdaget på et tidligt tidspunkt. Det har stor betydning for en skånsom behandling at kræften bliver opdaget på et tidligt stadie.
Mange kvinder er dog blevet overrasket og chokeret over, at brystkræft ikke altid bliver opdaget på et tidligt tidspunkt på trods af, at de har fulgt deres lands kliniske retningslinjer for mammografiscreening.

USA

USA var et af de første lande, der fik sat tæt brystvæv på landkortet. Dense Breast dækker tæt brystvæv. To organisationer startede for flere år siden med at informere om og give viden til andre kvinder om tæt brystvæv. Nancy Cappelo (nu afdød) og Joan Pushkin har oprettet organisationer ’Are You Dense’ og ’Dense-Breast-info’. Begge disse websites giver stor indsigt og viden om tæt brystvæv, og Dense-Breast-info har lanceret et europæisk website, for at informere europæiske kvinder.

Australien

Royal Australian og New Zealand College of Radiologists anbefaler, at tæt brystvæv nævnes i mammografi rapporter. Breast Cancer network Australia arbejder med at kvinder bliver informeret om de har tæt brystvæv, efter de har deltaget i mammografiscreening. Alternative screeningsmetoder – herunder brystultralyd, bryst-MR og brysttomosynthese (hver i kombination med mammografi) – bliver undersøgt for at undersøge, om disse undersøgelsesmetoder kan forbedre overlevelsen hos kvinder med tætte bryster sammenlignet med mammografi alene.

Irland

Being Dense er en Irsk organisation, der informerer irske kvinder om tæt brystvæv. Sammen med den irske ’Irish Cancer Society’ er der udviklet meget informations materiale for irske kvinder. Det er blandt andet informationsvideoer, nyhedsbreve, events og andet materiale.

Canada

Dense Breast Canada informerer canadiske kvinder om tæt brystvæv. De nye canadiske kliniske retningslinjer for mammografiscreening er blevet analyseret og beskrevet som misinformerende og farlige. Alle canadiere bør være opmærksomme på disse retningslinjer. Canadiske kvinder og deres familielæger fortjener at have nøjagtige oplysninger om fordelene ved screening. Fortæl sundhedsminister Petitpas-Taylor, at de nye screeningsretningslinjer for brystkræft skal afvises, fordi de er farlige og vil medføre tab af liv. Måske de danske kliniske retningslinjer for mammografiscreening skulle analyseres, for at undgå fremtidige politi anmeldelser på screenings programmer rundt om i Danmark.

England

Dense Breast Matters UK har sat tæt brystvæv på den politiske i England. Emnet er blevet drøftet og vurderet i det britiske parlament. NHS det britiske National Health service, har forsket i og vurderet at omkring 1/6 del af alle brystkræft tilfælde ikke bliver fundet tidligt ved mammografiscreening, hos kvinder med tæt brystvæv. Således udtrykker Prof Emiel Rutgers: ”Kvinder med tæt bryst står over for et reelt problem. For det første har de en øget risiko for at udvikle brystkræft … for det andet er mammografi ikke nyttig nok, idet små kræftformer skjules af tæt brystvæv ved en mammografi. ”