Mammografiscreening

Retningslinjer for mammografiscreening

De danske kliniske retningslinjer for mammografiscreening indeholder ikke krav om at kvinder skal informeres om de har tæt brystvæv. Dette på trods af, at det har været kendt i 40 år at brystkræft er svær at finde ved mammografiscreening hos kvinder med tætte bryster, og at kvinder med tæt brystvæv har 4 – 6 gange højere risiko for at få brystkræft.

Alle danske kvinder bør have ret til information om deres bryst sundhed. Danske kvinder bliver ikke informeret om deres risiko for brystkræft og nægtes dermed en chance for at være proaktiv med hensyn til at få drøftet deres situation med sundheds fagligt personale.

Lov om information omkring brysttæthed til kvinder

En linje i mammografi-resultatbrevet til kvinderne, kan hjælpe danske kvinder med en tidligere brystkræft diagnose, hvis de har tæt brystvæv. Resultatbrevet kunne indeholde information til den enkelte kvinde omkring brystvævet, og hvilken mulighed kvinden har for yderligere undersøgelser. En lov om information om brysttæthed vil give kvinder mulighed for at vide, hvor effektiv mammografi er for dem og om de skal søge andre supplerende undersøgelses metoder. Til sammenligning har de fleste amerikanske stater vedtaget en lov om, at kvinder skal informeres om deres brysttæthed.

Kvinder kan gå rundt med overset brystkræft

Dit brystvæv kan klassificeres i følgende fire grupper

Fedt brystvæv: Brysterne består hovedsageligt af fedt og indeholder kun lidt bindevæv og kirtelvæv. Det betyder, at din mammografi er let at vurdere af radiologen, og forandringer i dit brystvæv vil være let at vurdere for lægen.
(<25 procent kirtel-/bindevæv)

Spredt tæt brystvæv: Brysterne består overvejende af fedt brystvæv med spredte områder af bindevæv og kirtelvæv.
(25-50 procent kirtel-/bindevæv)

Moderat tæt brystvæv: Brysterne har flere områder af bindevæv og kirtelvæv, der er jævnt fordelt i brysterne. Dette kan gøre det svært at se forandringer i brystet.
(51-75 procent kirtel-/bindevæv)

Ekstremt tæt brystvæv: Brysterne består overvejende af bindevæv og kirtelvæv. Dette kan gøre det svært for radiologen at se en kræft på en mammografi, fordi kræften gemmer sig i det ekstremt tætte brystvæv.
(>75 procent kirtel-/bindevæv)