Generelt

Tips til din mammografi

En mammografi er et vigtigt skridt med at passe på dig selv og dine bryster. Uanset om du skal til mammografi for første gang eller du har prøvet det flere gange, så er vigtigt at vide, hvad du kan forvente, så processen forløber mere problemfrit. Her er nogle tips til din mammografi.

Hvordan du kan forberede dig til mammografi

 • Du får sendt et indkaldelsesbrev, hvor en tid allerede er planlagt til dig. Hvis tiden ikke passer dig, kan du logge ind til mammografiportalen og ændre din tid. Hvis du ikke ønsker at deltage er det vigtigt at du aflyser din tid.
 • Hvis du ønsker at få foretaget din mammografi på en anden lokation end den du får tilbudt i indkaldelsesbrevet, kan du ændre lokation i mammografiportalen.
 • Hvis du skal til mammografiscreening for første gang, er det vigtigt at opsummere tidligere undersøgelser af dine bryster, eller om du kender til familie medlemmer der har haft brystkræft. Skriv noter ned, så du kan huske det, når du kommer til undersøgelsen.
 • Fortæl den person (sygeplejerske eller radiograf) der udfører din mammografiundersøgelse om du tidligere har fået undersøgt brysterne og om nogen i din familie har haft brystkræft.
 • Du modtager et brev til mammografiscreening når du bliver 50 år. Vær forberedt på din første mammografiscreening, ved at have dine spørgsmål parat. Skriv dem ned så du kan nå at spørge under undersøgelsen. Der er afsat ca. 5 minutter til undersøgelsen.
 • Brug ikke deodorant, antiperspirant eller pudder på undersøgelsesdagen. Nogle af disse indeholder stoffer, der kan ses på mammografibillederne som hvide pletter. Hvis du ikke skal hjem bagefter, kan du tage din deodorant med dig for at tage det på efter din undersøgelse.
 • Drøft eventuelle problemer i dine bryster med en person du kender godt, inden du får foretaget mammografien. Det kan hjælpe dig med at stille præcise spørgsmål, når du får foretaget undersøgelsen.

Vær ikke bange for mammografien! Brug tips til din mammografi.

Mammografi undersøgelse
Kvinde får foretaget en Mammografi

Hvad du skal fortælle radiografen

Disse tips kan hjælpe dig med at få en mammografi af god kvalitet:

 • Beskriv altid eventuelle brystændringer eller problemer, du har overfor radiografen eller sygeplejersken, der udfører mammografien. Beskriv også de medicinske forhold, der kan påvirke din brystkræftrisiko – såsom kirurgi, hormonbrug, brystkræft i din familie, eller hvis du har haft brystkræft før.
 • Fortæl radiografen eller sygeplejersken, hvis du ammer, eller hvis du tror, at du er gravid, før du får foretaget mammografien.

Hvad du kan forvente, når du får en screenings mammografi

 • Du skal have tøjet af overkroppen, når du får foretaget en mammografi. Mammografi kan ikke foretages med tøj på. Halskæder skal af.
 • Radiografen placerer dine bryster for mammografien i apparaturet. Du og radiografen er de eneste i rummet under mammografien. Apparaturet anvender røntgenstråler.
 • For at få et billede af høj kvalitet, skal dit bryst flades ud og presses. Radiografen lægger dit bryst på apparaturets plade. Den øverste plastplade sænkes for at komprimere dit bryst i et par sekunder, mens radiografen tager et billede. Du bliver derefter nødt til at ændre position, før det næste billede tages.
 • Hele proceduren tager ca. 7 – 10 minutter. Den tid dit bryst presses, varer kun et par sekunder hver gang.
 • Du føler måske noget ubehag, når dine bryster presses, og for nogle kvinder kan det være smertefuldt. Fortæl radiografen, hvis det gør ondt.
 • Der bliver taget to billeder af hvert bryst til et screeningsmammografi. Men for nogle kvinder, såsom dem med brystimplantater eller store bryster, kan der være behov for flere billeder.

Hvad du kan forvente når du får en klinisk mammografi

En klinisk mammografi udføres ofte, hvis en kvinde har brystsymptomer, eller hvis der ses en ændring på en screeningsmammografi.

 • Der tages supplerende billeder under en klinisk mammografi med fokus på det område, der så anderledes ud på screeningsmammografien.
 • Under en klinisk mammografi kontrolleres billederne af radiologen, mens du er der, så der kan tages flere billeder, hvis det er nødvendigt at se nærmere på et problemområde.
 • I nogle tilfælde bruges specielle billeder, der kaldes spotvisninger eller forstørrelsesvisninger, for at gøre et lille suspekt område lettere at se.

Hvordan får jeg resultatet fra mammografien?

I din e-boks modtager du resultatet fra din screeningsmammografi. Hvis mammografien er normal og ikke viser kræft, skal du ikke foretage dig mere. Hvis din mammografi har vist et suspekt område, der skal undersøges nærmere, får du en ny tid for yderligere undersøgelse med ultralyd eller anden form for undersøgelse.

En komplet rapport af resultaterne af din mammografi sendes til din egen læge. Hvis du vil have den fulde skriftlige mammografi rapport, skal du bede om den. Din læge kan hjælpe dig med at lære mere om, hvordan du forstår din mammografi rapport.